Johannes Scheele is in september 1944 op de boerderij van zijn dochter Neeltje en schoonzoon Abraham Koster. Daar wordt hij samen met de verzetsgroep van Rudolph Fassaert opgepakt door de Duitsers en via Terneuzen naar Biervliet vervoerd voor verhoor en opsluiting. Helaas overleeft Johannes de oorlog niet.
Een herinnering aan mijn grootvader Jan de Putter, gebaseerd op mijn ervaringen als kind. Jan de Putter is geruimd in juni 2024 en naar het verzamelgraf gebracht.
Een aantal politieke partijen heeft een motie ingediend om het graf van Levinus Scheele te behouden, er een plaquette te plaatsen en een straat naar hem te vernoemen.Â
Het is uitermate spannend wat er de komende weken in de gemeenteraad wordt beslist.
Een grote groep belangstellenden luisterde zaterdag 4 mei naar verhalen over Zaamslag ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Er is hevig gevochten en helaas ging dat ook gepaard met doden en gewonden.
De heer Serrarens was ook aanwezig en vertelde het verhaal uit zijn jeugd, hoe hij als vijfjarig jongetje de bevrijding door de Poolse soldaten van heel nabij meemaakte.
In 1944 werd Zeeuws Vlaanderen bevrijdt. Dat ging niet zonder slag of stoot. Keihard is er gevochten om de Schelde. En ook eerder in de oorlog gebeurden er dingen die hun sporen nalieten.
Hoe doorstond Zaamslag de oorlog? Hoeveel schade richtten de bommen aan in de gehuchten? En welke dappere boer gidste met gevaar voor eigen leven het Poolse leger naar de overwinning? En hoe komt het dat er een speciaal monument is voor het geallieerde leger? Welke helden gaven hun leven voor de Zaamslagse bevolking?
We ontvingen een reactie van een nabestaande van Levinus Scheele of wij wel wisten dat dit een oorlogsheld was. Esther de Putter dook voor ons de geschiedenis is en dat leverde een prachtig verhaal op. Dat verhaal leverde veel steunbetuigingen op: dit graf moet bewaard blijven.
In de nacht van 16 op 17 september 1944 sluipt Levien Scheele (1904-1971) met twee koeriers en een tolk van Zaamslag naar een Poolse commandopost. Vier dagen later wordt Oost Zeeuws-Vlaanderen bevrijd door de Polen.
Op de begraafplaats te Zaamslag staat een ruim honderd jaar oude steen met een korte tekst: ‘Ter nagedachtenis aan onzen zoon en broeder Levinus’. Verder geen data en achternaam. Hij is van de oudste zoon van Cornelis en Cornelia de Putter-Butler. Hij overlijdt als hij net 18 jaar is. De steen symboliseert de zwijgzaamheid waar de familie zich na zijn dood in hult.Â
Cornelis de Putter (1871-1954) en zijn vrouw Cornelia (1873-1930) hebben een bijzondere steen op de begraafplaats te Zaamslag. Hij is groot, de zijkanten lopen schuin af en in het midden zit een verhoging. Uit de verhalen die ik over Cornelis verzamel, maak ik op dat hij zelf ook bijzonder was. De steen past bij de man.