Namen op Zaamslagse grafstenen

Zoals in veel streken in het land komen ook op Zaamslag bepaalde namen erg veel voor. Om met familienamen te beginnen: Dieleman en Hamelink komen verreweg het meeste voor, op enige afstand gevolgd door De Putter, Scheele, De Jonge, Dees, De Feijter, De Kraker, Riemens en Dekker. Bij hoge uitzondering zagen we op de grafsteen van een gehuwde vrouw zowel de naam van haar echtgenoot als haar meisjesnaam achter elkaar staan. Een voorbeeld: mevrouw Magdalena Eva Scheele- de Feijter op A6\56.

Af en toe komen echtparen voor, van wie man en vrouw dezelfde achternaam droegen, zoals Hamelink-Hamelink, Roose-Roose of De Putter-de Putter.

Een echtpaar dat opvalt: Op M5\494 zijn begraven Hendrik Karel Markusse en zijn weduwe Aartje Markusse. De achternaam Markusse komt bijna niet voor op onze begraafplaats en de voornaam Aartje is in heel Zeeland zeldzaam.

Voornamen die veel voorkomen zijn Maria, Cornelia, Adriana, Catharina, Neeltje, Pieternella, Johanna, Tanneke, Sara, Suzanna, Jacomina – soms de variant Jacomientje of Jacomintje – en Elizabeth met een enkele keer de variant Elisabeth.  Taalkundig is dat de goede keus: Eli-sa-beth betekent God maakt ruimte.

Veel voorkomende jongensnamen zijn Jan, Jacobus, Cornelis, Pieter, Adriaan, Willem, Marinus, Leendert, Hendrik, Dirk en Johannes.

Het is duidelijker, als achter zo’n veelvoorkomende voor- en achternaam vermeld werd Dz of Jd:

Zoon van Dirk, David of Daniel; dochter van Jan, Jacobus, Johannes of Jozias. Voorbeeld: Ot 2\007: Willem de Feijter Jz.

Rest ons nog, verschillen vast te stellen in schrijfwijze zoals Deurwaarder\Duerwaarder en Jacomintje\Jacomientje. Naar de oorzaak blijft het gissen en ook het werk van steenhouwers en van familie, die gegevens aanlevert, blijft mensenwerk.

Ander mensenwerk van ZAGRAS: Maandelijkse rondleiding op de eerste zaterdag van de maanden april t/m oktober om 13.30 uur vanaf de hoofdingang van de begraafplaats aan de Veerstraat en voor groepen vanaf 6 personen op afspraak. Duur + 75 minuten. Een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

Gepubliceerd in ’t Durpsblad van juni 2020.