Rondleiding 3 juli 2021 - 13:30

Op zaterdag 3 juli wordt er weer een rondleiding georganiseerd. Ontdek met onze gids aan de hand van persoonlijke verhalen de geschiedenis van Zaamslag. De rondleiding is interactief: er is alle gelegenheid om vragen te stellen.

We werken met een maximale groepsgrootte van 15 personen (in verband met de verstaanbaarheid). Als de groep groter is, wordt deze gesplitst.

Lokatie

Begraafplaats Zaamslag, Veerstraat, Zaamslag (Google Maps)

Kosten

Gratis (maar donaties worden op prijs gesteld).

Labels

Begraven in en om Zaamslag

In de Wet op de Lijkbezorging zijn in Nederland de voorwaarden vastgelegd hoe moet worden omgegaan met een overledene. Een aantal uitzonderingen daar gelaten gaat het dan in principe om begraven of cremeren. Het is aan de nabestaanden, moreel gebonden aan de wensen van de overledene, om te bepalen wat er met het stoffelijk overschot gebeurt. Een basisprincipe is dat een uitvaart of een crema-tie niet eerder mag plaatsvinden dan 36 uur na het overlijden en niet later dan zes werkdagen.

Hoe vind ik een graf op de begraafplaats

We ontvangen veel vragen van bezoekers die deze website bezochten en daarna graag ook het graf in het echt willen bezoeken. Hoe vindt je het graf?

Stap 1 - Zoek het graf

Vul in het zoekvak een voor- en/of achternaam in en druk op 'Zoek'.

De website geeft vervolgens een lijst met namen die aan uw zoekopdracht voldoen. Achter de naam staan een letter voor het Vak en cijfers voor Rij en Nummer.

De centen van de schaapherder

Het is moeilijk, ons voor te stellen wat ruim honderd jaar geleden de geldelijke gevolgen waren voor een gezin na een vroeg overlijden van één van de ouders. In veel gevallen moest de boedel worden verdeeld na een huwelijk in gemeenschap van goederen. Vooral na een overlijden van een (jonge) moeder kon een vader met jonge kinderen achterblijven en moest hij daarna -na verloop van tijd- volwassen kinderen uitkeren. Dan moesten er voldoende bezittingen zijn of een toereikend banksaldo!

Labels

Begraafplaatsen zijn onderwerp van gesprek!

In de PZC van 3 september 2020 stond de mededeling, dat er drie begraafplaatsen in de gemeente veranderd zullen worden. Het daarbij horende voorstel voor de Raadsvergadering van 1 oktober wordt besproken in de commissievergadering op woensdag 16 september. I.v.m. corona-maatregelen zullen deze vergaderingen uitsluitend openbaar zijn via een livestream.

Namen op Zaamslagse grafstenen

Zoals in veel streken in het land komen ook op Zaamslag bepaalde namen erg veel voor. Om met familienamen te beginnen: Dieleman en Hamelink komen verreweg het meeste voor, op enige afstand gevolgd door De Putter, Scheele, De Jonge, Dees, De Feijter, De Kraker, Riemens en Dekker. Bij hoge uitzondering zagen we op de grafsteen van een gehuwde vrouw zowel de naam van haar echtgenoot als haar meisjesnaam achter elkaar staan. Een voorbeeld: mevrouw Magdalena Eva Scheele- de Feijter op A6\56.