ook cijfers spreken

Hoe oud werden de mensen?

Op welke leeftijd trouwden ze?

Waren ze lang getrouwd?

Waren ze lang weduwe of weduwnaar?

In vak B (particuliere graven vanaf 1833) is de gemiddelde leeftijd van de overledenen van wie nog een grafmonument aanwezig is 62 jaar en 2 maanden. Van de andere graven is dit moeilijk te achterhalen. Enkele uitzonderlijke cijfers: een kind van 6 jaar, jonge mensen van 16 jaar (Leendert Krijn Moes), van 18 jaar (Johanna Debora Dees) en van 22 jaar. Ook enkele hoogbejaarden hebben we ontdekt: 91 (Jan Riemens, B2\11) en 92 jaar oud en dat was zo’n honderd jaar geleden zeer uitzonderlijk.

 

Grafsteen Jan Riemens
Grafsteen Jan Riemens

 

In D3\60 en 61 werden de dames Duijvenstein begraven. Anna werd het oudst: 103 jaar.

In E3\3 werden begraven Jacobus Haak en zijn weduwe Johanna Anthonia ten Kate. Zij overleed op 92 jarige leeftijd nadat op 48 jaar weduwe was geweest.

In J3\119 ligt Pleuntje Ramondt begraven. Haar man A. Dieleman overleed 38 jaar later.

Ook zijn zeer hoogbejaarden bekend: mevrouw M.P. de Jonge werd 103 jaar en mevrouw N.C. Buijze-Smallegange werd 104 jaar. Hun graven zijn op het nieuwe deel van de begraafplaats. Johannes van Westen overleed jong: amper 35 jaar; H5\022.

 

graf Johannes van Westen
graf Johannes van Westen

David Bareman is overleden toen hij 100 jaar oud was. L17\009 zonder grafzerk.

Zaamslagnaren worden steeds ouder

Zaamslagnaren worden steeds ouder
Grafiek: gemiddelde leeftijd per vak

In vak M (permanente graven vanaf 1954, dus ruim 50 jaar later) vond de laatste begrafenis in een voor de achterblijvende partner gereserveerd graf in 2005 plaats; gemiddelde leeftijd in dat vak 72 jaar en 2 maanden.

In vak N liggen uitsluitend particuliere graven met vier echtparen; in gebruik van 1979 t/m 2001. Gemiddelde leeftijd 78 jaar en 7 maanden.

In vak O (nieuw deel rechts van de ingang) bekeken we voorlopig  i.v.m. de komende ruiming uitsluitend de eerste rij. Dit vak is in 1982 in gebruik genomen met de mogelijkheid tot reserveren voor de achterblijvende partner. Gemiddelde leeftijd in deze rij was 81 jaar en 6 maanden.

In vak F (algemene graven vanaf 1946) is de gemiddelde leeftijd 68 jaar en 3 maanden.

In vak L (algemene graven vanaf 1973 met mogelijkheid tot reserveren voor de partner) vond de laatste begrafenis plaats in 2006; gemiddelde leeftijd 77 jaar en 3 maanden.

Op het nieuwere gedeelte liggen o.m. de vakken R en S, beide met algemene graven. De mogelijkheid tot reserveren voor een achterblijvende partner was er in dat vak niet.

De grafstenen in vak R (in gebruik van 1984-1993)  wijzen op een gemiddelde leeftijd van 74 jaar inclusief drie jongvolwassenen.

In vak S  (1994-2010) bedroeg dit cijfer opmerkelijk genoeg 79 jaar en 4 maanden.

Labels

Meld je aan als nabestaande en/of rechthebbende!

Van de 2.800 graven op Zaamslag dreigen er maar liefst 1.800 te worden geruimd. Bijvoorbeeld omdat er geen nabestaanden bekend zijn.

De eerste ruimingen beginnen in 2022!

Stichting Zaamslag Geleefd roept daarom alle inwoners en alle bezoekers van deze site op om zich te melden als nabestaande. Dat kan met onderstaand formulier.

Deel deze pagina!

Kent u mensen die op Zaamslag hebben gewoond of er familie hebben? Stuur dan deze pagina naar ze door en vraag ze om zich aan te melden!

Formulier
Als u hier uw emailadres invult, ontvangt u tevens onze nieuwsbrief. NB Uw emailadres wordt NIET op de site vermeldt en nergens anders voor gebruikt.
Ik ben nabestaande van
Als u op de hoogte wilt blijven van het verlopen van grafrechten, kunt u hier aangeven van wie u een nabestaande bent.
18 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.