Een vloek in het hoofd van een 9-jarige, Putter- en Zegers-genen en een servies dat alle kleuren verliest door een overlijden. Het zit allemaal in de blog over mijn vader. De man over wie al mijn 23 blogs tot nu toe stiekem gingen. Pieter Cornelis de Putter. Hij werd geboren op 15 mei 1945 en overleed op 4 september 1985.
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog worden honderden inwoners uit Zuid-Beveland geëvacueerd. Onder hen bevindt zich de 73-jarige Wilhelmina Schrijver-Moerdijk uit Krabbendijke. Haar vlucht voor het water eindigt tragisch in Zaamslag. Een vergeten stukje Zeeuwse geschiedenis.
Jan-Willem houdt als gemeentesecretaris tijdens de oorlog een hoop onderduikers uit de problemen door zijn meesterlijke administratiekunsten. Het had niet veel gescheeld of iemand anders had op zijn plek gezeten.
Met dank aan Vfonds en Rijdoor heeft St. Zaamslag Geleefd twee games ontwikkeld. Het gaat om een wandel- en een fietsroute. Beide starten bij het gemeentehuis van Zaamslag. Met een app wordt je van punt naar punt geloodst. Bij elke punt (hot spot) krijg je een vraag of opdracht. Daar kun je punten mee verdienen. En al doende leer je veel over de geschiedenis van Zaamslag.
Het is een aanrader voor scholen, groepen, familieuitjes, met vrienden en iedereen die je met Zaamslag kennis wil laten maken.
De uit Zaamslag afkomstige Betsy Westerweel-Knijff riskeerde haar leven tijdens de Tweede Wereldoorlog door Britse en Amerikaanse soldaten onderdak te bieden in Noord-Brabant. In een persoonlijke brief uit 1946 doet ze nuchter verslag van haar daden – zonder opsmuk, maar vol moed. Een indrukwekkend verhaal over lef en de kracht van gewone mensen in ongewone tijden.
Hoe beleefden inwoners van Zaamslag de spannende weken voor de bevrijding? In dagboeken van Susanna Scheele en Pieter de Leeuw komt deze periode indringend tot leven: van hoop op bevrijding tot angst voor Duitse represailles en van oranje vlaggen tot brandende boerderijen.
Al vóór de Duitse inval in mei 1940 eist de oorlog een Zaamslags leven. Jan Frederik de Jonge, geboren in Zaamslag en gelegerd in Medemblik, overlijdt op 23 september 1939 door een ongeluk tijdens de mobilisatie. Jan wordt met militaire eer begraven in Zaamslag en geldt als het eerste oorlogsslachtoffer uit het dorp.
In de nacht van 27 op 28 april 1944 rooft Roelf Looij, van KnokPloeg Oostburg 3.500 Zaamslagse persoonsbewijzen uit het Gemeentehuis. Verderop zit tante Jo, bekend van een eerdere blog, met smart op hem te wachten. Is het hen gelukt het bevolkingsregister te stelen? Je leest het in onze nieuwste blog.
In de Tweede Wereldoorlog speelde de Gereformeerde Lagere School te Zaamslag een rol in het verzenden van geheime informatie. Het brein hierachter is onderwijzer J. Philipse die tot de jaren 60 verbonden bleef aan de school.