Er in juni 2024 meer dan 300 graven worden geruimd?
Aan de oever van de Theems ligt een bedrijf met de aanduiding BUTLERSā WHARF. We kwamen er inĀ 1984 langs met de trein enĀ jaren later tijdens een vaartochtje zagen we die naam opnieuw.
Het weerzien bleek een mooie aanleiding om herinneringen op te halen aan grootmoeder Cornelia Butler, * 21-12-1873 en op 15-4-1904 getrouwd met Cornelis de Putter, *22-10-1871 te Zaamslag en źĀ op 25-5-1954, 82 jaar oud. Cornelis en Cornelia vestigden zich in 1909 op de boerderij aan de Groeneweg 2, die Cornelis kocht van Willem FranƧois Dekker. Eerder had er lang een tante van Cornelia gewoond: Maria de Feijter, āĆ©Ć©n van zussen van de smidsvrouw. Het echtpaar De Putter-Butler kreeg 4 kinderen: Levinus (jong overleden),Ā Cornelis Pieter *23-03-1908, Jan * 11-12-1907 en Janna de Putter, * 15-10-1910.Ā
Ā
Cornelia isĀ al op 13-1-1930 overleden, 56 jaar oud (graf J4\146). Haar vader Cornelis Pieter Butler was āde smid van Spuiā; hij was afkomstig uit West Zeeuws-Vlaanderen en stamde uit een oud geslacht van metaalbewerkers, afkomstig uit Engeland. Er is zelfs een familiewapen, dat in Schotland bekend is en op souvenirs wordt afgebeeld. Nazaten zijn rond 1800 of al eerder via Trier naar het Zuiden van BelgiĆ« getrokken. Mettertijd kwamen er ook Butlers in Zeeland terecht. In Ovezande (of Oudelande) in de zak van Zuid-Beveland vonden we een voormalige āSmederij Butlerā.
In Terneuzen hadden twee Butlers een metaalbewerkingsbedrijf in de jaren 1930-1940.
Van hen zijn geen nabestaanden bekend; ook niet in andere delen van Zeeland of daarbuiten.
Cornelia Butler had een rentenierende zus Adriana, die tijdens de ziekte van Cornelia de zorg voor de huishouding van de familie De Putter-Butler in de zg. Groenstraat (nu Groeneweg) op zich nam. Ze was rechtlijnig en zeer orthodox; na overlijden van Cornelia in 1929 trok ze zich terug in haar huis aan de Vlooswijkstraat in Terneuzen. Haar laatste jaren woonde ze op het dorp in het rusthuis aan de Terneuzensestraat nummer 8. Dat pand, aanvankelijk een boerderijtje,Ā was door de diaconie van de Gereformeerde kerk te Zaamslag aangekocht van neef Dirk Butler en rond 1951 verbouwd tot Gereformeerd Rusthuis.Ā
Dirk Pieter ButlerĀ (landbouwer en rentenier) źĀ 22-2-1947 (J3\123) was een zoon van Alexander Butler en Pleuntje Balkenende, beroep: landbouwster. Dirk Pieter was weduwnaar van Maria de Putter (J3\122) en werd naast haar begraven in J3123. Hij hertrouwde met Elizabeth Naeije, toen 58 jaar. Zij werd begraven in J5\191 met op de steen de tekst Ps. 66:8.
Een andere zus van Cornelia Butler trouwde ook met een De Putter: Pieter. Hun kinderen werden geboren in Axel resp. te Zaamslag; hun zoon Adriaan trouwde met Levina van de Velde, dochter van een oesterkweker uit Yerseke; vader Pieter overleed in 1939 te ās-Heer Arendskerke.
Naamgeving
Enkele leden van de familie Butler lieten hun naam schrijven als Buitler, Buitelaar en nog andere varianten. Cornelis Pieter Butler, landbouwer, woonde aan de Reuzenhoeksedijk vlak bij Othene. Hij leefde van de rente van zijn erfenis.
Zijn zus Suzanna (Suze) Buitelaar woonde aan de Axelsestraat in Terneuzen. Jaarlijks legde ze geld bij aan de onrendabele boerderij van hen beiden, tot ze tenslotte besloot, aan derden te verpachten. Zij was een hardliner wat betreft de afwijkende schrijfwijze van haar naam.
Onverdeelde boedel
In de familie doet het verhaal de ronde, dat de Butlers in Londen nog een onverdeelde boedel zoudenĀ bezitten, die in de loop van honderden jaren een fortuin waard zou zijn. Het geld zal intussen al zijn vervallen aan de Engelse staat. EĆ©n schakel in de stamboom ontbrak, waardoor het onmogelijk was om het geld op te eisen. Zonder die erfenis heeft het nageslacht van de Engelse Butlers in Nederland toch het hoofd boven water gehouden.
Ā
De naam Butler komt hier nog slechts sporadisch voor.Ā
In de VS komt de naam meer voor, met name in Vancouver.
Ā
Opvallend bericht
Johanna Anthonina van Embden-Butler ( 1922-2015) liet o.a. een legaat van ā¬ 10.000.-- na voor het Zeeuwse Landschap.
Ā
Deze foto werd gemaakt na 1930, na het overlijden van zijn vrouw Cornelia de Putter-Butler. Cornelia was zeer uitgesproken tegen afbeeldingen van personen. Kort na haar overlijden kochten twee toen nog thuiswonende kinderen een fototoestel.
- Login of registreer om te reageren
Reacties