Er in juni 2024 meer dan 300 graven worden geruimd?
De boerderij aan Groeneweg 2 werd sinds 1860 bewoond door Andries Dieleman en zijn vrouw Maria de Feijter. Zij waren op 12 augustus 1848 getrouwd. Hun bedrijf grensde aan de akkers van Molenweg 1, de ouderlijke boerderij van Andries. Hij was de zoon van Christiaan Dieleman en Francina Dieleman.
Vlak voor hij 50 zou worden, overleed Andries; hij liet zijn weduwe na en één zoon, Christiaan die op iets meer dan twee weken na hun trouwen werd geboren.
De moeder van Andries was enkele jaren eerder al overleden. Toen een jaar later op 79-jarige leeftijd ook Maria’s schoonvader overleed, bleef er voor Maria weinig anders over dan de landerijen te verpachten. De bezittingen lagen grotendeels in de Zaamslagpolder; echter ook in de Aan- en Genderdijkepolder en in de Willem III polder lagen percelen akkerbouwgrond, die nu eigendom waren van haar of van haar zoon Christiaan, totaal ruim 600 Gentse gemeten (= 4456 m2 - Wikipedia). Van de pacht kon Maria ruimschoots in het levensonderhoud van zichzelf en van haar zoon voorzien.
Maria inde de pacht altijd contant omstreeks 1 november, zoals toen gebruikelijk en algemeen bekend was. Op een avond hebben vier mannen de boerderij overvallen. De overvallers reden met het achterwiel van een landbouwwagen (doorsnede zo’n 1½ meter) de deur kapot. Met een jachtgeweer hebben ze schoten gelost op de bedstede in de voorkamer, waar de zoon lag te slapen. Christiaan bracht het er fysiek ongeschonden vanaf, maar liep wel een flinke kras op zijn ziel op.
De buit was voldoende voor de overvallers om een boerderij te beginnen. Wie de daders waren en waaraan het geld werd uitgegeven, is nooit bewezen. Wel werd er gelet op mensen, die plotseling veel geld uit gaven.
Christiaan overleed op 11 februari 1899. Moeder en zoon woonden toen al enkele jaren op het dorp: Terneuzensestraat 2. Maria werd 77 en blies op 16 mei 1906 haar laatste adem uit.
Zij was de boerin met de grootste boerderij in Zaamslag en omgeving en werd na haar dood geëerd met het grootste grafmonument op de begraafplaats. Boven de heg rond de begraafplaats is het topje van het grafmonument van “Grootje Koekkoek” voor iedereen te zien.
- Login of registreer om te reageren
Reacties